nld

Voor organisatorische projecten, is een goed idee hebben niet genoeg

Waarom worden sommige projecten goedgekeurd en andere niet?

Een paar jaar geleden begon ik aan een nieuwe functie als opleidingsmanager op een grote site met meer dan 2.000 werknemers en aannemers. De trainers waren verspreid over de afdelingen operations, onderhoud en service, en werkten al jaren geïsoleerd van elkaar. Als gevolg daarvan was er geen coördinatie van de training, veel rolverwarring en hiaten in de trainingsregistratie.

De oplossing leek me vrij duidelijk - het trainingsteam centraliseren. Ik ontwierp een projectplan en zette mijn gedachten uiteen in een memo aan mijn manager. En toen wachtte ik, en wachtte ....

Het antwoord dat ik uiteindelijk kreeg, was dat het managementteam weliswaar een aantal van mijn zorgen erkende, maar dat er dringender zaken waren en geen geld in de begroting. Met andere woorden, een goed idee, maar geen goedkeuring voor het project.

Een jaar later had het nieuwe hoofd van Human Resources een plan geschetst om de opleiding te centraliseren en kreeg hij de goedkeuring van het directieteam. Ik werd bij mijn manager geroepen en hem werd gevraagd een projectplan op te stellen om het opleidingsteam ter plaatse te centraliseren. Ik haalde mijn memo van een jaar geleden uit het stof en legde het voor aan mijn manager, die verbaasd leek over hoe snel ik erin slaagde het plan in elkaar te zetten.

Wat was er veranderd? Er was nu een strategie. En een business plan om het te ondersteunen. Er was een sponsor. En er was richting en steun van het management team. Binnen enkele weken was het project goedgekeurd, en binnen twee maanden was het project afgerond en was het trainingsteam gecentraliseerd op de locatie.

Een goed idee voor een project is niet genoeg. Een project krijgt pas het volle draagvlak als het aansluit bij de strategie of het bedrijfsplan. Voordat u aan een project begint, moet u zich de volgende vragen stellen:

1. Wat zijn de doelstellingen van dit project?

2. Hoe sluit het aan bij de bedrijfsstrategie van uw bedrijf?

3. Hoe past het in het business plan van uw bedrijf?

Gerelateerd

Blog afbeelding 1
Projectmanagement vanuit het perspectief van onze klanten
Blog afbeelding 1
Project vergaderingen: Goed besteedde tijd?
Blog afbeelding 1
Project Sponsoring, De Vergeten Vaardigheid
Blog afbeelding 1
Het kiezen van een Project Manager

Wij zijn experts in:

Neem contact met ons op

Voor vragen, details, of offertes!